Intrebari Frecvente

1. Se poate avea acces la rezultatul investigatiei?

Interpretarea explorarii impreuna cu CD-ul cu imaginile, le veti primi de la Centrul nostru. Medicii dv. curanti va vor comunica rezultatele sau le vor discuta cu dv. la data programarii consultatiei.

2. Cat dureaza investigatia CT?

Centrul CT ofera o gama variata de investigatii imagistice computer tomografice. In functie de tipul celei recomandate in cazul dv, durata procedurii in sine poate varia intre cateva secunde si cateva zeci de minute in cazurile mai deosebite. Va rugam sa adresati eventualele intrebari sau nelamuriri legate de acest aspect operatorului CT inainte de investigatie.

3. Ce este o explorare CT?

In timpul explorarii pacientul va sta intins pe masa tomografului care este conectata la aparat; aparatul propriu-zis are forma cilindrica. Masa aluneca in interiorul cilindrului, iar scanerul se va roti in jurul corpului pentru a prelua imaginile. In timp ce masa culiseaza spre interiorul aparatului, pacientul va auzi un sunet specific. Pe durata investigatiei pacientul trebuie sa stea nemiscat. De asemenea, pe parcursul testului pacientul va ramane singur in camera unde este situat tomograful, insa va fi urmarit printr-o fereastra de catre operator si va putea comunica cu acesta prin intermediul unui speaker.

4. Investigatia este dureroasa?

Nu, investigatia in sine nu provoaca nici un fel de durere. Pe parcursul efectuarii acesteia este nevoie ca pacientul sa stea nemiscat. De asemenea, este posibil ca investigatiile care necesita administrarea de substanta de contrast sa cauzeze o usoara si temporara senzatie de discomfort in momentul administrarii acesteia.

Tomografia computerizata nu este dureroasa. Suprafata plana pe care va sta intins pacientul poate fi incomoda, iar camera poate fi racoroasa. Unii pacienti se pot simti neconfortabil in interiorul scanerului (cilindrului). Daca este necesara administrarea unui sedativ sau a substantei de contrast atunci se va monta o perfuzie intravenoasa. Pacientul va simti o mica intepatura atunci cand perfuzia este montata. Substanta de contrast poate determina senzatia de caldura si aparitia unui gust metalic in gura. Unii pacienti pot avea senzatie de sau dureri de cap. Indiferent ce senzatii experimenteaza pacientul va trebui sa i le comunice medicului sau operatorului.

5. Este necesar biletul de trimitere (fisa de solicitare) pentru a efectua explorarea?

Da, in majoritatea cazurilor, deoarece medicul specialist indica segmentul care trebuie investigat si face unele observatii asupra bolii.

6. Pot sa ma misc in timpul investigatiei?

Dupa ce operatorul v-a pozitionat pe masa, pacientul este rugat sa nu se miste. In timpul unor investigatii, cum sunt cele ale segmentelor torace sau abdomen, vi se va spune sa va tineti respiratia pentru scurt timp (cateva secunde). Acest lucru elimina neclaritatea imaginilor cauzata de artefactele de miscare.

7. Pot vorbi in timpul explorarii?

In timpul procesului de scanare nu puteti vorbi. In momentul in care zgomotul s-a oprit, operatorul va comunica cu dvs.

8. Trebuie neaparat sa imi fie administrata substanta de contrast?

Unele investigatii necesita administrarea de substanta de contrast specifica investigatiei CT. Daca aceasta este recomandata, ea va fi administrata pacientului. Aceasta are rolul reliefarii si distingerii cu mai multa claritate a anumitor organe, vase sangvine ori tesuturi pe imaginea obtinuta. Substanta de contrast scoate in evidenta structura organelor sau a vaselor respective, in scopul unei mai bune diagnosticari a unei eventuale boli ori leziuni.

9. Ce riscuri implica computer tomografia?

Riscul de aparitie a unor probleme in timpul explorarii computer tomografice este minim: substanta de contrast poate determina reactie alergica, doar in cazul pacientilor alergici la iod.