Rezonanta magnetica RMN

* Avand in vedere amplasarea si modul de functionare al aparatului de RM exista posibilitatea ca pacientilor care prezinta simptomatologie claustrofobica sa le fie accentuata aceasta dispozitie.
* Pacientul trebuie sa renunte pe perioada examinarii la bijuterii metalice sau proteza dentara.

VA RUGAM SA NE INFORMATI LA DATA PROGRAMARII DACA :

  • aveti stenturi metalice ; 
  • aveti valve metalice ;
  • aveti un stimulator cardiac ( pacemaker ) ;
  • aveti implanturi ale urechii interne ; 
  • aveti fragmente metalice in corp.

Generalitati

Imagistica prin rezonanta magnetica este o metoda relativ noua de diagnostic ce utilizeaza campul magnetic pentru a diagnostica o multitudine de boli (multe dintre ele nediagnosticabile prin alte metode imagistice – radiografii, ecografii si chiar tomografii in unele cazuri), folosindu-se de modul in care este alcatuit corpul uman si anume, 90% apa, si de felul in care ionii de hidrogen raspund la stimularea in camp magnetic.

Aceste date sunt interpretate apoi de un computer folosind o matrice speciala, obtinand imaginile recognoscibile ale corpului uman sub forma unor felii de diferite grosimi in trei planuri (axial, coronal si sagital cu posibilitatea ulterioara a reconstructiei imaginii diferitelor organe).
Spre deosebire de tomografia computerizata unde achizitia imaginilor este una singura, pentru a obtine diferite informatii avem nevoie de mai multe secvente si anume de stimularea diferita a ionilor de hidrogen din corpul nostru in acest camp magnetic, astfel incat sa avem cat mai multe date dupa care sa reconstruim imaginea tesuturilor din diferite regiuni ale corpului.
Uneori este necesara injectarea de substanta de contrast intra-venos pentru a vizualiza sistemul vascular sau pentru a putea caracteriza leziunile din punct de vedere al vascularizatiei. Totodata se poate face o raportare fata de organe sau tesuturi vecine, acestea oferind informatii preoperatorii foarte utile.

Examenul RMN se face pentru fiecare segment in parte folosind „antene” ce concentreaza campul magnetic pe zona de examiare – exemplu: RMN coloana vertebrala (cervicala, toracala si lombara), RMN cerebral, RMN genunchi si desigur pot exista si combinatii, mai ales intre regiuni alaturate ale corpului uman. Indicatiile pentru RMN tin, in special, de patologia neurologica si neurochirurgicala, ortopedica, oftalmologica dar si ginecologica, gastroenterologica, endocrinologica si oncologica. Important pentru medicul imagist este sa aiba o suspiciune de diagnostic – pentru ca altfel, examinarea devine foarte lunga, fiind necesare multe secvente pentru a „cauta” in diferite patologii.
Cu cat magnetul este mai puternic (1,5T, 3 T), cu atat rezolutia imaginilor este mai buna, secventele mai scurte (si implicit timpul de examinare). Centrul Medical Explora RX a investit in aceasta tehnologie si are in prezent in dotare un RMN Toshiba Vantage de 1.5T .

In functie de zona investigata, examenul RMN este:

  • singura metoda neinvaziva de detectare a leziunilor ligamentare la nivel articular: articulatii coxo-femurale, genunchi, glezna, umar, cot articulatie radio-carpiana (Examinari: RMN articulatii, RMN genunchi, RMN extremitati);
  • investigatia specifica pentru leziuni de parti moi-musculare, si incipiente degenerative articulare, in unele cazuri fiind singura neinvaziva (RMN Abdomen, RMN Articulatii etc.)
  • singura metoda neinvaziva de detectare a patologiei sub santei albe cerebrale – boli demielinizante, degenerative, inflamatorii / infectioase (Examinari: RMN Cerebral);
  • metoda de detectare a leziunilor in patologia genitala, ORL, cu o specificitate ce depaseste pe cea a tomografie (RMN Pelvis, RMN Ureche interna etc.)
  • metoda care face posibile examinarile speciale – ureche, hipofiza, orbite, laringe, cavitate bucala, plex brahial, trunchiuri supraaortice, patologie vasculara, pelvis – uter, col, ovare – si prostata – pentru populatia masculina (Examinari: AngioRMN Aorta, RMN Hipofiza, RMN Pelvis etc).

Important pentru pacient in cazul unui examen RMN:

Examinarea presupune introducerea pacientului intr-un camp magnetic, deci este complet interzisa introducerea de obiecte metalice, ce pot fi atrase de acesta (inclusiv implanturi, stent-uri sau tije metalice).
Durata examinarii variaza in functie de regiunea ce urmeaza a fi examinata, patologia cautata si de pacient (miscarea chiar si pentru cateva secunde in cursul unei secvente, deterioreaza intreaga secventa, fiind necesara repetarea intregii serii). De regula timpul in care se face o investigatie este de la 15-20 minute (un segment coloana, genunchi) pana la 60-90 minute (abdomen si pelvis cu injectare de contrast i.v.)
Prezentati medicului examinator orice document medical anterior pentru comparare/integrare
Discutati cu medicul examinator dupa/inainte de examinare;
Rezultatul este gata de obicei, in 24 ore – daca este necesara compilarea mai multor examinari, regiuni, cazuri oncologice, sau patologie mai speciala. Uneori rezultatul poate fi primit si mai rapid, in 12 ore;
Inainte de examinarea RMN vi se va prezenta o fisa de informare referitoare la riscuri, antecedente medicale si recomandari in ceea ce priveste eventualele tratamente medicale in curs.