Investigatii RMN (IRM) si CT pentru copii

Centrul Medical ExploraRX  se numara printre centrele de diagnostic imagistic din tara unde se efectueaza investigatii imagistice pediatrice sub sedare monitorizata, punand la dispozitie atat aparatura necesara cat si specialisti cu experienta.

Centrul Medical Explora RX a achizitionat echipamentele necesare efectuarii in siguranta a tomografiei computerizate (CT)  si rezonanta magnetica la copiii care necesita sedare pe parcursul investigatiei, mai exact un sistem de monitorizare a functiilor vitale la pacientii sedati.

Sedarea nu este necesara in toate cazurile. Ea se realizeza de regula la copiii cu varste cuprinse intre 6 luni si 6 ani, dar exista cazuri de copii de 4 sau 5 ani cu care se poate coopera foarte bine (stau nemiscati cand e nevoie, urmaresc si executa indicatiile operatorului, etc.), dupa cum exista si cazuri de copii mai mari de 6 ani care nu pot fi investigati fara a fi sedati in prealabil. In cazul in care sedarea copilului este necesara, beneficiem de colaborarea unor medici anestezisti cu experienta in patologia pediatrica. Medicul solicitant este cel mai in masura sa aprecieze daca examenul trebuie realizat cu sedare sau nu. In afara limitelor de varsta recomandate se poate incerca o examinare fara sedare; daca aceasta nu este posibila, se reprogrameaza examenul cu sedare realizata si monitorizata de un anestezist. Nu se recomanda administrea substantei de contrast pana la varsta de 1 an.

Indicatiile tomografiei computerizate in pediatrie sunt diverse: patologie traumatica, tumorala, infectioasa sau congenitala, din sfera cerebrala, toracica, abdomino-pelvina, osteoarticulara, ORL, etc. In anumite cazuri este necesara o pregatire speciala realizata in clinica cu aproximativ 30 minute – 1h si 30 minute anterior programarii (de exemplu administrarea de substanta de contrast orala). Examinarile CT trebuie bine justificate tinand cont de riscul de iradiere. Ele se efectueaza doar la indicatia medicului si in nici un caz la solicitarea parintilor. Prezenta parintilor sau insotitorilor in sala de examinare CT nu este obligatorie. Ei pot ramane daca doresc, dar trebuie sa stie ca exista un risc de iradiere secundara (mult mai mic decat iradierea principala) ce nu poate fi cuantificat.

Pana la instalarea echipamentului de monitorizare a functiilor vitale la pacientii sedati, in Centrul Medical Explora RX se pot executa investigatii RMN in deplina siguranta fara sedare – respectiv la copiii de peste 6 ani sau la cei cooperanti. Examenul RMN ofera beneficiul unei metode complet neiradiante care ofera informatii esentiale pentru diagnostic, dezavantajele fiind reprezentate de durata mai lunga a examinarii si de faptulca pacientul trebuie sa stea nemiscat un timp mai indelungat si sa execute indicatiile personalului medical (sa-si tina respiratia, etc.). Patologia neurologica beneficiaza cel mai mult de examenul prin RMN, dar examinarea RMN este indicata si in anumite afectiuni osteoarticulare (patologie articulara, necroze vasculare, leziuni in tesuturile moi, etc), abdomino-pelvine (patologie renala, pentru urmarirea bolilor inflamatorii intestinale, in patologia pelvisului feminin, etc). URO–IRM-ul permite o analiza morfologica si functionala, fiind superior urografiei. Principala indicatie o constituie hidronefrozele congenitale; necesita o buna hidratare si administrare de substanta de contrast. Entero-IRM-ul constituie o alternativa neiradianta de urmarire a pacientilor cu boli inflamatorii intestinale in perioadele intercritice; presupune o pregatire speciala realizata in clinica cu aproximativ 1 ora inainte de inceperea examinarii.